NTP-TMV-18

VI. Nemzetközi Hegedű Fesztivál
2019. március 8-9. Törökszentmiklós

2019. március 8-9 között került megrendezésre intézményünkben hagyományos nemzetközi zenei versenyeink idei rendezvénye, a VI. Nemzetközi Hegedű Fesztivál, melyet ez alkalommal a Nemzeti Tehetség Program, Emberi Erőforrások Minisztériuma által megítélt pályázati támogatás segítségével sikerült megvalósítanunk.
Hagyományos nemzetközi fesztiváljainkat évről-évre egyre nagyobb siker és elismerés övezi. A környező országokon túl távolabbi országokból is érkeznek növendékek. Idén 25 hazai és 9 külföldi iskola képviseltette magát. A háromtagú zsűri nagy szaktekintélyű művésztanárokból állt: elnöke Szászné Réger Judit – Bonis Bona és Kodály Zoltán-díjas hegedűtanár, tagjai: Versánszky Ildikó hegedűművész, mentortanár és Stefan Ruha (Svájc) hegedűművész voltak.
A fesztivál első estéjén a Monarchia Vonósnégyes adott hangversenyt a jelenlévők számára, valamint idén már második alkalommal tanári továbbképzés is kapcsolódott a programhoz.
A növendékek a döntő során az előre lejelentett műsorukat mutatták be, amely kötelező és szabadon választott művekből állt. Fontos kritérium volt a kotta nélkül való előadás és a meghatározott időkeret betartása.
Ahogyan évről-évre megállapítjuk, idén is azt tapasztaltuk, hogy az iskolai válogatókon továbbjutott növendékek egyre magasabb színvonalon vannak a felkészültségükben. Ezt az állítást alátámasztja az is, hogy a megjelent növendékek nagyon magas létszámban kaptak elismerést, díjazást. Több kiemelkedő produkció esetében nehéz volt, vagy nem lehetett dönteni, így osztott eredmények, helyezések is születtek.
Korcsoportonként arany-, ezüst-, bronz minősítés, dicséret és különdíj, felkészítő tanári különdíj és zongorakísérői különdíj került kiadásra. Az abszolút győztes a Fesztivál-díjat kapta meg és a legeredményesebb iskolának is járt elismerés.
Nagyon örvendetes az a tény, hogy a versenyünkre csak kiválóan felkészült növendékek érkeznek, és hogy az elhangzott zeneművek interpretációinak fő vonala - apróbb interpretációs különbségek, értelmezések mellett - az európai hangszeres oktatás kultúrájában gyakorlatilag megegyezik. Ezáltal ezek a fórumok a tudásmegosztás, a tehetséggondozás, tehetségkutatás egyik legnagyobb színterévé válnak, a kollégák egymástól és a zsűritől rengeteg hasznos információhoz jutnak. A közös értékek közösen való értelmezése évről évre megerősít bennünket abban, hogy jó úton haladunk, és ezeket a versenyeket, fesztiválokat feltétlenül folytatnunk kell tovább. A növendékek és tanáraik az itt megszerzett eredmények és élmények birtokában nagyobb magabiztossággal vehetnek részt más hasonló jellegű versenyeken is.
Köszönettel tartozunk támogatóinknak és bízunk benne, hogy még sokáig őrizhetjük ezt a hagyományunkat.  

A fesztivál támogatói:


Emberi Erőforrások Minisztériuma

Nemzeti Tehetség Program

 

Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége


Zeneiskoláért Alapítvány


Béres Gyógyszergyárak Zrt.


Alox Kft.


Bohács Biztonságtechnikai Bt.


Törökszentmiklós Városi Önkormányzat